Zo kies je een naam voor de baby in je buik: tips en tricks

Wat een geweldig nieuws, je bent zwanger! Een prachtige tijd waarin veel op je afkomt en je voor allemaal keuzes komt te staan. Waaronder natuurlijk een naam verzinnen voor je mini, en laat dat nou een van de leukste dingen zijn om te doen! Maar ook een van de moeilijkste, daarom hebben we een paar tips en tricks voor je op een rij gezet om de allermooiste naam voor je mooie baby te kiezen.

1. Wat voor soort naam vinden jullie mooi?
Houden jullie van korte namen? Of liever een langere, klassieke? Een makkelijk uit te spreken naam? Een Engelse, Hollandse, een bijzondere naam, een veel voorkomende naam? Bespreek of jullie daarin in een lijn liggen.

2. Maak beide een lijstje met favoriete namen
Schrijf allebei al jullie favoriete namen op aparte lijstjes, het maakt daarin niet uit of die namen passen bij de soort namen die jullie mooi vinden. Wie weet staat er op een van de lijstjes een naam die de ander nooit bedacht had, maar die jullie beide prachtig vinden.

3. Let op namen in films, boeken en series
Helemaal als je een naam zoekt die niet zo vaak voor komt kan dit zomaar voor verrassingen zorgen. Wie weet komt jullie naam opeens voor in je lievelingsserie en zijn jullie op slag verliefd.

4. Ga populaire namenlijstjes af
Of jullie nu wel of niet voor een populaire naam willen gaan: zo’n namenlijstje bekijken is altijd een goed idee. Je kan er namelijk wel veel inspiratie uithalen en bijvoorbeeld een naam bedenken die erop lijkt, maar net even anders is.

5. Vernoemen?
Misschien willen jullie de baby wel vernoemen naar een oma, opa, ouders of iemand anders? Ook leuk is het om een combinatie te maken van meerdere namen, dan heb je iets unieks.

 

6. Maak gebruik van een app
Wist je dat er babynamen apps bestaan waarmee je een babynaam kan kiezen? Het werkt als een soort Tinder: beide ‘liken’ jullie namen die je leuk vindt, tot jullie samen een match hebben. De app herkent je voorkeuren en zo zal de app namen aan je voorstellen. Het is ook mogelijk om voorkeuren in te voeren en aan de hand daarvan bijpassende namen voorgesteld te krijgen. Check deze van Zwitsal maar eens.

7. Begin op tijd met het bedenken van een naam
Op die manier kunnen jullie er even aan wennen, spreek ‘m bijvoorbeeld een paar keer tegen elkaar uit. En kijk na een paar weken of maanden of jullie nog steeds helemaal weg zijn van de naam.

8. Check op ‘schaamnamen’
Kijk dan even naar de initialen, misschien ook in combi met de achternaam van de baby. Soms vergeten ouders dit en zit je opeens met een heel vreemde combinatie van initialen en achternaam. Namen als K. Bouter, S.L.A. Plekker en P. Nuss bestaan of hebben bestaan
Sowieso ook handig om even hardop te zeggen hoe de voornaam klinkt in combinatie met de achternaam, voordat je je kind opzadelt met een schaamnaam: Pim Mol, Dick Tevreden en Till Bal… Just sayin’

9. Zoek altijd even de betekenis op van de naam
De meeste namen hebben geen vreemde betekenis, maar het zal toch net jammer zijn als jullie naam iets betekent dat absoluut niet bij jullie past.

10. Wel of niet afkorten?
Mensen korten namen vaak af, check dus even of je dat leuk vindt voor je kind. Vooral langere namen worden vaak afgekort tot een kortere ‘roepnaam’. Vind je dit niks, dan kan je misschien beter een kortere naam bedenken.

Blog & foto's door: Laurien Bleeker